Ku po e kërkon paqen në jetën tënde?

Ne të gjithë duam të shkojmë drejt paqes ose asaj që duket se na jep qetësi dhe çlirim, ndonjëherë edhe pa e kuptuar. Disa mund të bëjnë gjërat e dukshme, të tilla si shëtitja në një park ose buzë detit. Disa mund të përpiqen të kërkojnë një gjendje të paqes së brendshme përmes praktikave medituese ose aktiviteteve fizike të tilla si ushtrime ose joga. Sidoqoftë, të tjerët kërkojnë një gjendje paqeje të brendshme përmes namazit dhe lidhjes së tyre shpirtërore me Zotin. Dhe të tjerët ende mund të shkojnë drejt sjelljes shkatërruese për të harruar ose shpëtuar nga mungesa e paqes së brendshme. Teksa praktikat e jashtme mund të ndryshojnë, në thelb, ne të gjithë po kërkojmë të njëjtën gjë.

Megjithëse kjo është një gjendje që shumica prej nesh dëshirojnë të jenë, mund të jetë e vështirë të kuptohet se çfarë është saktësisht (Një ndjenjë? Një gjendje shpirtërore? Një udhëtim?). Kjo është një pjesë e arsyes që ne kërkojmë paqe në shumë mënyra të ndryshme dhe, ndonjëherë, mund të zhgënjehemi. Ne mund të punojmë drejt diçkaje në mënyrë që të fitojmë paqen e brendshme, por sapo ta marrim atë, ajo paqe është e shpejtë dhe e përkohshme.

Paqja e vërtetë mund të vijë vetëm nga burimi i saj. Ne kërkojmë paqe sepse diçka në shpirtin tonë njeh natyrën hyjnore të kësaj cilësie. Ndërsa Allahu na njeh më mirë sesa ne e njohim veten dhe është nga afër i informuar për nevojat tona si Krijuesi ynë, Ai na tregon se Ai është es-Selām; i Patëmetë, Burimi i Paqes. Pra, kur kërkojmë paqe, duhet të dimë saktësisht se ku duhet të drejtohemi.

Fjala ‘e patëmetë’ është e rëndësishme. Arsyeja pse gjërat e kësaj bote na prishin paqen është pikërisht sepse ato nuk janë perfekte: ato përmbajnë të meta, defekte dhe njolla. Kur kërkojmë paqe, ndonjëherë përpiqemi të kërkojmë atë që ka më pak të meta, duke u larguar nga ajo që përmban shumë të meta. Dhe kështu, paqja bëhet e pakapshme.

Por Allahu, es-Selām, na tregon se ku të kërkojmë dhe çfarë të kërkojmë: Ai është Burimi i Pastër i Paqes, duke na mësuar se ku të drejtohemi kur përballemi me stres të brendshëm dhe të jashtëm në këtë botë, dhe Ai na udhëzon për te vendbanimi i paqes në botën tjetër. Allahu na thotë: Paqja qoftë mbi ata që ndjekin udhëzimin!

 

Postime të ngashme