Zemra, ky organ i mrekullueshëm

Zemra si organ, e cila mbart zemrën shpirtërore, rreh pothuajse 100.000 herë në ditë, duke pompuar afërsisht 7.5 litra gjak në minutë dhe mbi 378 litra në ditë. Nëse ndonjëri nga ne do të tentonte të transportonte 378 litra ujë (densiteti i të cilit është më i ulët se i gjakut) nga një vend në një vend tjetër, kjo do të ishte një punë rraskapitëse. Sidoqoftë, zemra vepron kështu çdo orë, për çdo ditë, gjatë një jete të tërë, pa pushim.

Sistemi vaskular që transporton gjakun, është gati 96561 km, dy herë më i madh se perimetri i Tokës. Kështu, kur ne mendojmë se si gjaku pompohet nëpër të gjithë trupin tonë, duhet të kemi parasysh që gjaku bën një rrugë prej 96561 kilometrash nëpërmjet në sistemi vaskular. Ky sistem lidh të gjitha pjesët e trupit dhe të gjithë organet jetësore dhe indet, me zemrën – këtë organ të jashtëzakonshëm.

Postime të ngashme