Dridhja e syrit, si ta hiqni këtë shqetësim

Një sy që pulson mund të japë një ndjesi tepër irrituese, por fatmirësisht dridhja nuk është e dhimbshme dhe shumë rrallë është sinonim i një shqetësimi. Ajo shkaktohet nga mbi-stimulimi i muskujve të syrit që shkaktojnë tkurrje të pavullnetshme. Ja gjithçka që duhet të dini për këtë shqetësim dhe si mund ta ndalojmë atë.

Nga se shkaktohet dridhja e syrit?

Ka disa shkaqe të mundshme të dridhjeve të syrit: dy nga më të shpeshtat janë stresi dhe mungesa e gjumit. E treta është përdorimi i tepërt i kafeinës, alkoolit dhe nikotinës. Syri gjithashtu mund të “kërcejë” edhe për shkak të “sindromës së syrit të thatë”, si dhe për shkak të një sërë faktorësh të ndryshëm, të tilla si sëmundjet autoimune, plakja ose nga disa medikamente. Edhe antihistaminat, antidepresantët dhe dhunestanët e hundës lidhen me këtë çrregullim. Dridhja e syrit mund të jetë gjithashtu një simptomë e disa patologjive specifike përfshirë glaukomën, blefaritin (inflamimi i qepallës), uveitin (një lloj tjetër i inflamacionit të syve) ose konsumimin e kornesë.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Kontraktimet janë të padëmshme dhe duhet të zgjasin vetëm disa javë, por sa më gjatë të kalojnë, aq më shumë shqetësohemi dhe bëhemi më të ekspozuar ndaj tyre: një rreth vicioz. Megjithatë, nëse një dridhje zgjat shumë ose keni një vizion të ndarë, një nxënës që ndryshon pamjen, ose lythat e fytyrës jashtë qepallës, shkoni menjëherë tek një specialist. Në raste shumë të rralla, dridhja e syrit mund të jetë një shenjë e paralizës së Bellit, sklerozës së shumëfishtë ose sindromës së Tourette.

Si mund ta ndalojmë lëvizjen

Disa ndryshime në stilin e të jetuarit mund të ndihmojnë në ndalimin e dridhjeve, edhe pse do të ishte e dobishme gjithmonë të identifikonim shkaqet. Nëse dyshoni për sforcimin dhe lodhjen, mundohuni që të bëni gjumin e plotë dhe të provoni teknikat e relaksimit (si meditimi dhe yoga). Kufizoni konsumin e kafeinës dhe alkoolit (ose i ndaloni krejtësisht). Nëse lëvizja varet nga syri i thatë, përdorni lotët artificialë. Gjithashtu kufizimi i sasisë së kohës që shpenzoni para ekraneve elektronike mund të ndihmojë: i hiqni sytë nga ekranet elektronike çdo 10 minuta.

Postime të ngashme