18 fakte të mrekullueshme rreth trupit tonë

• Të porsalindurit nuk kanë gjunjë. Ato ekzistojnë në fillim si ind i kërcit të butë që forcohet vetëm në moshën 3 vjeç. • Kornea është e vetmja pjesë e trupit të njeriut që merr oksigjen jo nga gjaku, por drejt nga ajri.
• Është e pamundur të qeshësh nëse përpiqesh të gudulisësh veten.
• Truri i njeriut përdor 20% të oksigjenit dhe 50% të glukozës që hyn në trup.
• “Verbëria e borës” është një gjendje kur një person nuk është në gjendje të shohë për shkak të dritës së ndritshme.
• Shumica e njerëzve marrin frymë me vetëm njërën anë të hundës në të njëjtën kohë. Ne ndryshojmë hundën tonë “udhëheqëse” çdo 4 orë.
• Pavarësisht opinioneve të shumta, është dy herë më e vështirë të zvogëlohet madhësia e muskujve sesa fitimi i tyre.
• 25% e të gjithë muskujve tanë janë të vendosur në zonën e qafës dhe fytyrës. Falë kësaj, shprehjet tona të fytyrës janë të pasura dhe të gjithanshme.
• Fijet e flokut të grave me flokë të kuq përdoren për të bërë higrometra (pajisje për matjen e lagështisë së ajrit.
• Kur sytë tuaj bëhen të rrumbullakosur nga frika, ekziston një arsye praktike: fusha juaj e vizionit po rritet për t’ju mundësuar të vlerësoni më mirë ambientin tuaj.
• Truri ynë mund të sigurojë energji të mjaftueshme për të ndezur një llambë të lehtë.
• Përkundër mendimit të përhapur se verbëria e ngjyrave është një gjendje e lidhur me gjininë dhe vetëm burrat vuajnë prej saj, ajo gjithashtu gjendet në 0.4% të grave (deri në 8% të burrave kanë këtë gjendje). Sidoqoftë, gjeni i verbërisë së ngjyrave trashëgohet vetëm nga nënat.
• Në mënyrë që të bëjmë një hap të vetëm përpara, trupi ynë përdor më shumë se 200 muskuj që punojnë vazhdimisht. Ky numër mund të ndryshojë në varësi të veçantive personale të anatomisë.
• Lëkura e njeriut rigjeneron veten çdo 28 ditë. Gjatë jetës sonë, “derdhim” afërsisht 40 kg lëkurë.
• Një foshnjë e porsalindur ka më shumë se 270 kocka. Gjatë procesit të rritjes, disa nga këto kocka bashkohen në njëra-tjetrën. Ka rreth 206 kocka në trupin e një të rrituri.
• Cikli jetësor i një qimeje njerëzore është i gjatë nga 2 deri në 5 vjet. Sidoqoftë, disa qime mund të jetojnë deri në 7 vjet.
• Gjatë një viti, zemra e njeriut pompon gjak të mjaftueshëm për të mbushur një pishinë olimpike (mbi 2.5 milion litra), dhe bën 38.5 milion kontraktime.
• Mëlçia është një nga disa organe në trupin tonë që është në gjendje të rivendosë madhësinë e saj fillestare, edhe pasi humbet 75% të indeve të saj.

Postime të ngashme