Le të përgatitemi për Ramazan  

 

“O ju që besuat, agjërimi u është bërë obligim, ashtu siç u ishte urdhëruar (atyre) që ishin para jush, që te mund jeni të devotshëm (takva)”.

(Sure El-Bekare, 2:183)

Para së gjithash, themelorja: Allahu s.w.t. na kujtoi se një nga qëllimet kryesore të agjërimit në Ramazan është rritja e takvasë ose devotshmërisë tonë dhe vetëdijes ndaj Zotit ndaj Tij. Për çdo individ musliman, Takvaja është ajo që ka më shumë rëndësi në sytë e Allahut s.w.t. Ai përfshin edhe mbajtjen e një marrëdhënieje të mirë me Të dhe të gjitha krijimet e Tij. Këtu janë shtatë gjëra që mund të bëjmë për të arritur këtë:
 
1) Namazet vullnetare 

Përveç mos mungimit të pesë namazeve të detyrueshme ditore dhe përmirësimit të cilësisë së tyre, si arritja e fokusit dhe kryerja e tij në kohë, Ramazani është koha ku mund të falim një namaz të veçantë sunet të quajtur Teravih! Shpërblime të veçanta u jepen atyre që e kryejnë atë. Resulullahu s.a.w. përmendur:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Ai që e fali namazin gjatë Ramazanit për shkak të besimit dhe kërkimit të shpërblimit nga Allahu, atij i falen mëkatet e mëparshme.”

(Sahih Al-Buhari & Muslim) 

2) Bëni dua (lutje) 

Ekziston një ajet në Kuran për lutjen që ndodhet në mes të ajeteve që kanë të bëjnë me Ramazanin dhe agjërimin, duke theksuar kështu marrëdhëniet e tij ndërmjet të dyjave:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا

“Dhe kur robërit e Mi të pyesin ty (o Muhammed) për Mua, Unë jam afër. Unë i përgjigjem lutjes së lutësit kur ai më thërret Mua. Pra, le të më përgjigjen Mua (me bindje) dhe le të më besojnë Mua, në mënyrë që të udhëzohen.”

(Sure El-Bekare, 2:186)

Në një ajet tjetër Allahu s.w.t. gjithashtu na kujtoi:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ٱدْعُونِىٓ أَسْتَجِبْ لَكُمْ

“Më thirrni Mua; Unë do t’ju përgjigjem

Qoftë për shëndetin, pasurinë, punën, partnerin, fëmijën apo edhe parajsën e fundit, kërkoni prej Tij gjithçka dhe gjithçka që dëshirojmë për jetën tonë aktuale dhe ahiretin me plot shpresë dhe sinqeritet.

Por kur është koha më e mirë për të bërë Dua? Epo, përveçse gjatë një të tretës së fundit të çdo nate gjatë faljes së namazit tonë tehaxhud, merrni parasysh të bëni lutje edhe kur bëni iftar (prish agjërimin):

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ

“Kur agjëruesi e prish agjërimin, lutja e tij nuk kthehet prapa”

(Suneni Ibn Maxhe)
 
3) Zhvilloni tipare të lavdërueshme 

Ramazani është një mundësi e madhe dhe një shans që na vjen një herë në vit për të na ndihmuar të zhvillojmë karakterin tonë pozitiv. Kur tjetër mund të marrim kaq shumë motivime për një muaj të tërë për t’u përmirësuar dhe përmirësuar veten?

Prandaj, le të fillojmë të praktikojmë të qenit i sjellshëm, dhe ka shumë mënyra për ta bërë këtë, pavarësisht sa e thjeshtë mund të jetë. Fillimisht jini të sjellshëm me veten tuaj, me anëtarët e familjes, miqtë dhe kolegët tuaj, madje edhe me fqinjin ose çdo të huaj që takoni për këtë çështje. 

Bëhu i sjellshëm dhe Resulullahu s.a.s. është shembulli më i mirë. 

 

 4) Bëni bamirësi 

كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَجْوَدَ النَّاسِ بِالْخَيْر، وَكَانَ أَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِي رَمَضَانَ

Profeti ishte më bujari në mesin e njerëzve dhe ishte edhe më bujar në muajin e Ramazanit.”

(Sahih El-Buhari)

Kjo është padyshim diçka që ne duhet të përpiqemi ta imitojmë.

5) Lexoni Kuranin / së bashku 

Një nga gjërat më të dukshme të Ramazanit: shpallja e Kuranit!

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

“Muaji i Ramazanit (është ai) në të cilin ka zbritur Kurani, udhërrëfyes për njerëzit dhe argument të qartë udhëzimi dhe kriter.

(Sure El-Bekare, 2:185) 

Ky është muaji ku shumë muslimanë do të përpiqeshin të përfundonin recitimin e të gjithë Kuranit, ose të paktën të vlerësonin recitimin e imamit gjatë natës në lutje ose të përvetësonin personalisht kuptimet e tij. Ashtu siç Resulullahu s.a.s. do të rriste marrëdhënien e tij me Kuranin çdo vit në Ramazan, edhe ne duhet në kapacitetin tonë përkatës:

وَكَانَ جِبْرِيلُ يَلْقَاهُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ

“Dhe (Engjëlli) Xhibrili e takonte atë (profetin a.s.) çdo natë gjatë Ramazanit për të rishikuar Kur’anin me të.”

(Sahih El-Buhari)
 
6) Mësoni me shume per Islamin 

Edhe mësimi është ibadet! Pse të mos i shtojmë njohuritë tona fetare duke i shumëfishuar shpërblimet e saj në Ramazan? Pejgamberi s.a.s. tha: “Për njeriun e ditur kërkon falje çfarë ka në qiej dhe në Tokë” 

7) Ndihmoni njëri-tjetrin 

Së fundi, Ramazani nuk ka të bëjë vetëm me përmirësimin e vetvetes, por edhe për të ndihmuar njëri-tjetrin dhe për t’i ftuar të tjerët në mirësi.

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُوقِظُ أَهْلَهُ فِي الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

“Pejgamberi s.a.s. zgjonte familjen e tij gjatë dhjetë (netëve) të fundit të Ramazanit.”

(Musned Ahmed)

Kjo do të thotë gjithashtu të ndihmosh këdo që është në nevojë ose thjesht t’i japësh ndonjë akt mirësie kujtdo. Për më tepër, dhënia do të hapë dyert për mirësi dhe shpërblime. Ja një shembull:

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

“Kush i jep ushqim agjëruesit me të cilin e prish agjërimin, atij i takon shpërblimi i njëjtë me atë (agjëruesit), pa i pakësuar asgjë nga shpërblimi”.

(Suneni Et-Tirmizi) 

Postime të ngashme

%d bloggers like this: