Kujdesi ndaj mendjes dhe shpirtit

 

إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلتَّوَّٰبِينَ وَيُحِبُّ ٱلْمُتَطَهِّرِينَ

“Vërtet Allahu s.w.t. i do ata që pendohen vazhdimisht dhe i do ata që pastrohen.”

(Sure el-Bekare, 2:222)

Këtu mund të shohim një theksim nga Allahu s.w.t. për dashurinë e Tij për atë që është e rregullt dhe e pastër. Kjo pikë peshohet në shumë aspekte si dhe në përshkrimin e gjendjes së besimtarëve. Janë ata që vazhdimisht punojnë në zhvillimin e tyre mbi besimin me qetësi shpirtërore, zemër të shëndoshë dhe adhurime të përqendruara ndaj Allahut s.w.t.

Siç transmetohet në një hadith, Ebu Malik el-Esh’arij transmetoi se Profeti s.a.s. tha,

الطُّهُورُ شَطْرُ الإيمانِ، والْحَمْدُ لِلَّهِ تَمْلأُ المِيزانَ

“Pastërtia është gjysma e besimit dhe Alhamdulilah (i gjithë lavdërimi i takon Allahut xh.sh.) e mbush peshoren.”

(Sahih Muslim) 

 

Ndikimet e rrëmujës 

Rrëmuja ka një efekt të jashtëzakonshëm në jetën tonë. Realiteti na tregon se gjithçka që është e re, e freskët dhe e rregullt, bëhet e paarritshme dhe përtej përqafimit tonë kur ne vazhdojmë të mbahemi pas gjërave që janë të vjetra, të ndenjura dhe të përkeqësuara. Ne nuk jemi në gjendje të marrim më shumë kur kemi çështje të grumbulluara në pjatën tonë që është e mbushur aktualisht. Kjo nuk duhet të gabohet me heqjen e parimeve dhe vlerave që janë të mira dhe janë themelet për të ndërtuar gjëra të mira.

Është interesante se si rrëmuja i referohet gjithashtu një gjendjeje konfuzioni. Ajo shkon përtej parregullsisë dhe rrëmujës. Në fakt, zbulohet se është bagazhi i aspektit tonë emocional dhe mendor, i cili nga ana tjetër ndikon edhe në gjendjen tonë shpirtërore. Studime dhe gjetje të shumta shtojnë një numër në rritje të provave që rrëmuja mund të ndikojë negativisht në mirëqenien tonë mendore. Vjen në një paketë me stres akumulues, energji të ulët dhe ulje të aftësisë sonë për t’u fokusuar. Për më tepër, rrëmuja krijon më tej ndjenjat e vetmisë dhe pamjaftueshmërisë, duke prishur kështu ngadalë një mori të mirëqenies sonë të përgjithshme.

Ndërsa depërtohemi në kulturën e ngutjes në shoqëritë tona dhe në zhurmat e botës, harrojmë t’i kushtojmë shumë vëmendje një komponenti integral të jetës sonë, që në fakt jemi ne vetë. Shpesh, akti i rrënimit bëhet në një dhomë ose një hapësirë, diku brenda sferës fizike. Pse jo këtë herë, ne bëjmë një hap prapa dhe hedhim një sy nga dritaret brenda? Si është gjendja e mendjes dhe shpirtit? A ka ndonjë rrëmujë që po pengon paqen tonë të brendshme dhe kërkimin e qetësisë? 

Mendja 

Një mendje e rrëmujshme është e shqetësuar dhe e pa fokusuar. Është e mbushur me përpjekje për të lëvizur në drejtime të shumta të ndryshme, por në fund përfundon vetëm me pak të arritura. Çrregullimi i mendjes ka të bëjë me pastrimin e rrëmujës së bllokuar në kokë, lirimin e hapësirës së nevojshme mendore dhe arritjen e qartësisë brenda. 

Nga aspekti i besimit, kujdesi dhe mbrojtja e mendjes është me të vërtetë përgjegjësia jonë e madhe.

Allahu s.w.t. përmend në Kuran,

ولقد كرمنا بنى ءادم وحملنهم فى ٱلبر وٱلبحر ورزقنهم من ٱلطيبت وفضلنهم على كثير ممن خلقنا تفضيلا

Dhe, sigurisht, ne i kemi nderuar bijtë e Ademit, i kemi bartur në tokë e në det, i kemi furnizuar me të mira dhe i kemi parapëlqyer mbi shumë nga ajo që kemi krijuar, me përparësi të caktuar.” (Sure el-Isra, 17:70)

Nuk ka dyshim se Allahu s.w.t. na nderoi në origjinën e krijimit tonë dhe i favorizoi qeniet njerëzore mbi shumë prej krijimeve të Tij me intelekt. Është me këtë mendje që na ka bërë të aftë për ibadetet, detyrat e detyrueshme dhe kërkimin e udhëzimit. Kështu, kujdesi për të nëpërmjet mjeteve të pastrimit do të na lejojë të arrijmë potencialin tonë më të lartë në përmbushjen e qëllimit tonë të krijimit. Një mendje e shëndoshë, e fortë dhe e shëndetshme do të ndikojë në gjendjen e trupit. Siç transmetohet në një hadith, Ebu Hurejra r.a. ka transmetuar se Pejgamberi s.a.s. tha,

الْمُؤْمِنُ القَوِيُّ، خَيْرٌ وَأَحَبُّ إلى اللهِ مِنَ المُؤْمِنِ الضَّعِيفِ، وفي كُلٍّ خَيْرٌ

Besimtari i fortë është më i mirë dhe më i dashur tek Allahu s.w.t. se një besimtar i dobët dhe ka të mira në secilin.” (Sahih Muslim) 

Një sugjerim për të filluar dhe rifreskuar mendjen mund te jetë largimi i negativitetit nga përvoja e mediave sociale. Pa e kuptuar, shumë nga koha jonë në mediat sociale ka një ndikim të madh në mirëqenien tonë mendore. Krijoni zakone dixhitale dhe jini të vëmendshëm kur shkoni në mediat sociale. Në krye të këtij detoksifikimi është të mos ndjekim përmbajtjet dhe faqet që mund të tërheqin negativitet në mendjet tona. Kuptoni se cili burim llogarish janë burime shqetësimi. Është koha të pyesim veten nëse llogaritë që ndjekim na sjellin dobi, njohuri dhe pozitivitet apo jo. Në fund të fundit, ne jemi përkujtuar në një hadith  ku Ebu Hurejra r.a. transmeton se Pejgamberi s.a.s ka thënë:

مِنْ حُسنِ إِسْلَامِ المَرءِ تَرْكُهٌ مَا لَا يَعْنِيهِ

Pjesë e përsosmërisë së Islamit të njeriut është lënia e asaj që nuk i përket atij.” (Suneni Et-Tirmizi) 

 

Shpirti 

وَيَسْـَيلُونَكَ عَنِ ٱلرُّوحِ ۖ قُلِ ٱلرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّى وَمَآ أُوتِيتُم مِّنَ ٱلْعِلْمِ إِلَّا. 

 “Dhe ata të pyesin ty (o Muhamed) për shpirtin. Thuaj: “Shpirti është nga çështja (dmth. shqetësimi) i Zotit tim. Dhe juve (njerëzve) nuk ju është dhënë dituri veçse pak.” (Sure el-Isra, 17:85)  

Një shpirt i rrëmujshëm është i pakëndshëm, i shpërndarë dhe i shqetësuar. Ai është i mbushur me lëvizje shqetësimi, duke mos ditur se ku të drejtoheni dhe vazhdimisht përfundon duke arritur në pikat e humbura dhe qoshet brenda. Ai vazhdon të riprodhojë ndjenjën e zbrazëtisë, e paaftë për ta mbushur apo zëvendësuar atë me ndonjë çështje të kësaj bote. Çrregullimi i shpirtit ka të bëjë me pastrimin e shqetësimit të pakontrolluar brenda nesh, duke hequr dorë nga grumbullimi i ankthit dhe bredhjes së pazgjidhur. 

Nga aspekti i besimit, të kujdesemi dhe të pastrojmë shpirtin është absolutisht përgjegjësia jonë e rëndësishme. Në fakt, ai është një nga mediumet kryesore për t’u lidhur me Allahun s.w.t, duke e shpalosur potencialin tonë si shërbëtorë të të Plotfuqishmit. Sado që shpirti është një element që ne nuk e kuptojmë plotësisht, ai jep një ndikim në të gjithë qenien tonë dhe në të gjithë jetën tonë kur kujdesemi për të. Jo vetëm që sjell ndryshim të drejtë në mënyrën se si e jetojmë jetën tonë si besimtarë, por është gjithashtu thelbi i rrugëtimit tonë të suksesshëm në Ahiret. Me siguri, Allahu s.w.t. përmend në Kuran,

يَـٰٓأَيَّتُهَا ٱلنَّفْسُ ٱلْمُطْمَئِنَّةُ. ٱرْجِعِىٓ إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً. فَٱدْخُلِى فِى عِبَـٰدِى. وَٱدْخُلِى جَنَّتِى.

“(Të drejtëve u thuhet): “O shpirt i qetësuar, kthehu te Zoti yt i kënaqur dhe i kënaqur (tek Ai). Dhe hyni në mesin e robërve të Mi (të drejtë) dhe hyni në Xhenetin Tim.” (Sure el-Fexhr, 89:27-30) 

Postime të ngashme