I PALËKUNDUR NGA VËSHTIRËSITË- Mësime nga jeta e profetëve

 

A keni ndjerë ndonjëherë se jeni përballur me një situatë nga e cila nuk shihni rrugëdalje?  

A i shikoni çështjet me të cilat po përballet bota sot dhe pyesni veten se si mund të zgjidhen ndonjëherë?  

Historia e përjetshme e Profetit Junus na mëson se ka gjithmonë një rrugëdalje, vetëm nëse kemi besim. Profeti Junus u dërgua për t’u predikuar njerëzve të Ninevisë, një qytet i madh, por që ishte bërë një vend i lig i mbushur me adhurim idhujsh dhe mëkate. Banorët e qytetit të tij e hodhën poshtë atë, ashtu si shumë kombe i hodhën poshtë lajmëtarët para tij. Kur e kuptoi se nuk arriti të përmbushte atë që kishte shpresuar dhe dështoi në këtë mision, u largua i dëshpëruar. Pasi u largua nga qyteti pa lejen e Allahut, ai hip në një anije për të lundruar larg qytetit.  Në det, një stuhi masive po bëhej gjithnjë e më e fortë dhe anija ku Junusi ndodhej filloi të fundosej. Pasi hodhi tre herë shortin, Junusi ishte ai që u largua nga anija. 

Në ujë, ndodh diçka e jashtëzakonshme. Siç urdhëroi Allahu, një balenë u dërgua për të gëlltitur Junusin të tërë, dhe më pas për ta zbritur në breg. Përballë një dëshpërimi total, i përfshirë nga errësira, ishte në thellësi të dëshpërimit aq sa gjërat ndryshuan për të. Edhe pse ishte një njeri besimtar e mbi të gjitha i thirrur për të qenë profet, ai kërkoi ndihmë nga Allahu, pasi vetëm Allahu, dhe jo ai, ishte në kontroll të çdo gjëje. Balena notoi në sipërfaqe dhe e hodhi Junusin në breg. Pastaj me ndihmën e Allahut mbi të mbiu një bimë për ta mbuluar profetin me hijen e saj. Dhe pas shërimit të tij nga sprova, ai vendos të kthehet në Nineveh për të zbuluar më pas se qyteti dhe njerëzit e tij nuk janë shkatërruar nga stuhia e tmerrshme, pasi të gjithë i janë drejtuar Allahut. 

Nëse jeni ndjerë ndonjëherë sikur jeni në barkun e një balene të rrethuar nga errësira dhe në dukje nuk ka rrugëdalje, bëni atë që bëri Profeti. Kurrë mos u dorëzoni dhe besoni në Allahun e Plotfuqishëm. Kjo është veçanërisht jetike tani pasi po përballemi me një nga sprovat më të mëdha të njerëzimit me COVID-19. Këto kohë të tanishme mund të jenë të vështira, të çuditshme dhe sigurisht të frikshme për shumë njerëz, por një gjë është e sigurt – si muslimanë, kthimi në besimin tonë gjatë kësaj periudhe është hapi i parë për të lundruar në realitetet e reja të jetës. Sepse vështirësitë janë ato mundësi të bekuara që ne të rrisim besimin tonë ndaj Allahut të Plotfuqishëm. 

Postime të ngashme

%d bloggers like this: