Frika është armë në duart e djallit

Padyshim që frika është një emocion natyror njerëzor në situata, si reale ashtu edhe të perceptuara, që janë potencialisht të rrezikshme dhe një shkak dhimbjeje. Reflektoni për një moment mbi frikën që mund të keni ngecur në pjesën e prapme të mendjes suaj dhe mbase të mbajtur të pashprehur edhe sot e kësaj dite. Ka të ngjarë që ju nuk jeni vetëm dhe se ne të gjithë ndajmë këto emocione, pasi ato më së shumti lidhen dhe kërcënojnë aspiratat tona për një jetë të mirë, veçanërisht ruajtjen e vetë jetës, shëndetin tonë, mirëqenien mendore, shoqërore dhe suksesin.

Islami e ridrejton këtë frikë në diçka shumë më produktive – për një mysliman, do të thotë të kanalizoni plotësisht frikën e dikujt drejt Allahut, me të cilin qëndron fuqia dhe aftësia përfundimtare për të dhënë rezultate. Në këtë, askush nuk e mohon frikën – përkundrazi të përjetosh frikë dhe t’i drejtohesh Allahut bëhet një mjet i efektshëm për të kapërcyer çdo sfidë, të mos e ngarkosh veten, por të kërkosh ndihmën e Allahut, dhe më e rëndësishmja, t’i afrohesh Atij përmes adhurimit të sinqertë dhe besimit në vetëm tek Ai.

Atëherë, nga rrjedh kjo frikë vetë-konsumuese? Armiku më i madh i njerëzimit, Shejtani, i cili është në betejë të vazhdueshme me gjithë njerëzimin, duke mbjellë në mënyrë strategjike mendime shkatërruese tek secili prej nesh për të na ndaluar në gjurmët tona kërkon të prishë përpjekjet tona për t’u përqendruar në bindje ndaj Allahut dhe duke kërkuar kënaqësinë e Tij. Profeti ﷺ na paralajmëroi që të jemi të vetëdijshëm ndaj shejtanit dhe pranisë së tij, kur ai tha: “rrjedh Shejtani në birin e Ademit ashtu si rrjedh gjaku.” Për më tepër, Kurani hedh dritë në psikologjinë e Shejtanit me qëllim që të dy të na paralajmërojnë dhe të na pajisin me njohuritë dhe mjetet e nevojshme për ta kapërcyer atë.

Përmes kërkimit të strehimit tek Allahu, duke treguar vendosmëri të fortë në mendimet dhe veprimet tona në mënyrë që të mos lejojmë një hapje te dera e dyshimit, ndërsa kërkojmë gjithashtu shoqërinë e atyre që mund të këshillohen për fjalë pozitive dhe konstruktive, atëherë ne do të arrijmë suksesin. Si optimisti që kërkon shoqërinë dhe këshillat e mendimtarëve pozitivë, duke shmangur shoqërinë dhe ndikimin e cinikëve, edhe ne duhet të jemi të kujdesshëm ndaj shoqëruesve që mbajmë.

Shejtani ju kërcënon me varfëri dhe ju urdhëron në imoralitet, ndërsa Allahu ju premton falje prej Tij dhe mirësi. Dhe Allahu është Gjithëpërfshirës dhe i Gjithëdijshëm.

Postime të ngashme