Njihuni me 10 fakte interesante për sytë

Ekzistojnë disa fakte interesante për syrin të vërtetuara shkencërisht  që ndoshta më parë nuk i kemi ditur.

A e dini se ?

  1. Njerëzit lexojnë rreth 25 herë më ngadalë në paisje elektronike sesa në letër.
  2. Syri ka veti të mahnitshme shëruese, ai mund të filtrojë pluhurin dhe të shërojë gërvishjet mbrenda 48 orëve.
  3. Retina e syrit është shumë më efikase për qëllime të sigurisë sesa shenjat e gishtërinjëve.
  4. Të posalindurit janë të verbër ndaj ngjyrave, dhe burrat janë më të predispozuar ndaj verbërisë së ngjyrave sesa gratë.
  5. Njerëzit lexojnë rreth 25 herë më ngadalë në paisje elektronike sesa në letër.
  6. Funksioni i lotëve është t’i mbajë sytë të pastër, por shkencëtarët ende nuk e dinë pse qajnë njerëzit kur janë të mërzitur.
  7. Një mbyllje e syrit zgjatë rreth 100-150 milisekonda, dhe ne gjatë një viti kryejm rreth 5.2 milion të tilla.
  8. Mbi 10 milion ngjyra mund të dallohen nga syri, por jo rrezet infra të kuqe dhe ato ultravjollcë.
  9. Njerëzit me sy të kaltër kanë të gjithë një paraardhës, njeriu i parë me sy të kaltër jetoi para rreth 6000 – 10.000 vjetësh, të gjithë më herët kishin sy të kaftë.
  10. Të dy sytë kanë një pjesë të verbër në anën e pasme, por ju nuk mund t’a vreni pasi që organet e syrit veprojnë së bashku për të mbuluar këtë verbëri.

Postime të ngashme