Ibn el-Hejthem [Babai i Optikës Moderne]

 

  • Ibn el-Hejthem, emri i tij i plotë është Abū Alī el-Ḥasan Ibn el-Hejthem.

Ai lindi në Basra, Irak në vitin 965 dhe vdiq në vitin 1040 në Kajro, Egjipt.

  • Ai ishte një matematikan dhe astronom që dha kontribute të rëndësishme në parimet e optikës dhe përdorimin e eksperimenteve shkencore.
  • Ai jetoi pranë Xhamisë Azhar në Kajro, duke mësuar matematikë dhe fizikë, duke shkruar dhe kopjuar tekste.
  • Ai ishte një autor dinamik. Ai shkroi më shumë se 200 vepra në një gamë të gjerë temash.
  • Ai shkroi “Kitab Al Manazer” ose “Librin e Optikës”, me ndikim, si dhe libra të tjerë domethënës mbi fizikën, matematikën, inxhinierinë, astronominë, mjekësinë, psikologjinë, anatominë, perceptimin vizual dhe oftalmologjinë.
  • Ai zhvilloi metoda rigoroze eksperimentale të testimit shkencor të kontrolluar për të verifikuar hipotezat teorike dhe për të vërtetuar supozimet induktive.
  • Metoda e tij shkencore ishte shumë e ngjashme me metodën shkencore moderne dhe përbëhej nga një cikël përsëritës i vëzhgimit, hipotezës dhe eksperimentimit.
  • Ai bëri një ekzaminim të plotë të kalimit të dritës përmes mediave të ndryshme dhe zbuloi ligjet e përthyerjes. Ai gjithashtu kreu eksperimentet e para mbi shpërndarjen e dritës në ngjyrat përbërëse të saj.
  • Kontributi i tij në matematikë ishte i gjerë. Ai zhvilloi gjeometrinë analitike nga krijimi e lidhjes midis algjebrës dhe gjeometrisë. Ai studioi mekanikën e lëvizjes së një trupi dhe ishte i pari që pohoi se një trup lëviz përgjithmonë nëse nuk ndalohet nga një forcë e jashtme ose ndryshon drejtimin e tij të lëvizjes.
  • Ai bëri përparime të rëndësishme në kirurgjinë e syve dhe studioi për herë të parë procesin e shikimit dhe perceptimit vizual.

Postime të ngashme

%d bloggers like this: