Gratë e parajsës- Merjem r.a 

Hz.Merjem r.a, nëna e Profetit Isa a.s, rridhte nga një familje fisnike dhe e drejtë e Imranit. Familja e saj përmendej në Kuran dhe kishte një kapitull të dedikuar me emrin e tyre, suren Ali-‘Imran. Edhe Sayyidatina Merjem kishte një kapitull të dedikuar të quajtur pas saj. Kjo tregon se ajo dhe familja e saj ishin të dashur dhe të nderuar nga Allahu s.w.t. dhe një nga dhuratat që iu bë për ta madhëruar këtë nder ishte lindja e mrekullueshme e Profetit Isa a.s. si prejardhje për këtë familje të nderuar.

Edhe para lindjes së saj, nëna e Merjemit bëri një betim që ta kishte fëmijën e saj kujdestare dhe kujdestare të xhamisë Al-Aksa, një prej xhamive të shenjta në Islam, një xhami ku Profeti Muhamed a.s. drejtoi një lutje për të gjithë profetët gjatë Isra’ Mi’raxhit.

إِذْ قَالَتِ ٱمْرَأَتُ عِمْرَٰنَ رَبِّ إِنِّى نَذَرْتُ لَكَ مَا فِى بَطْنِى مُحَرَّرًۭا فَتَقَبَّلْ مِنِّى.

(Kujto) kur gruaja e Imranit tha: “O Zoti im! Unë ia dedikoj plotësisht shërbimit Tënd atë që kam në barkun tim, prandaj pranoje atë nga unë. Ti (vetëm) je vërtet Dëgjuesi, i Gjithëdijshmi.”

(Sure Ali-’Imran, 3:35) 

Hz.Merjem r.a pastaj e bëri jetën e saj plot bindje ndaj Allahut nën kujdesin e Profetit Zekerija a.s. Shërbimi dhe mbështetja e saj tek Allahu s.w.t. ishte i pashoq, Allahu s.w.t. thotë në Kuran,

فتقبلها ربها بقبول حسن وأنبتها نباتا حسنا وكفلها زكريا كلما دخل عليها زكريا ٱلمحراب وجد عندها رزقا قال يمريم أنى لك هذا قالت هو من عند ٱلله إن ٱلله يرزق من يشآء بغير حساب

“Kështu që Zoti i saj e pranoi me dashamirësi dhe e bekoi me një edukim të këndshëm – duke e besuar atë në kujdesin e Zakarias. Sa herë që Zakaria e vizitonte në shenjtërore, e gjente të pajisur me ushqime. Ai thirri: “O Merjem! Nga erdhi kjo?” Ajo u përgjigj: “Është nga Allahu. S’ka dyshim se Allahu furnizon pa kufi kë të dojë.”

(Sure Ali-’Imran, 3:37)

Allahu i Lartësuar e zgjodhi Merjemen nënën e Profetit Isa a.s. mbi të gjitha gratë e botës dhe i dha asaj një status të shquar dhe të veçantë. Allahu thotë në Kuran 

“Dhe (përkujto) kur engjëjt thanë: “O Merjem! Vërtet Allahu të ka zgjedhur, të pastruar dhe të ka zgjedhur mbi të gjitha gratë e botës.”

(Sure Ali-’Imran, 3:42)

Allahu gjithashtu e përshkruan atë si një nga el-kanitët – të bindurit me devotshmëri.

ومريم ٱبنت عمرن ٱلتى أحصنت فرجها فنفخنا فيه من روحنا وصدقت بكلمت ربها وكتبه وكانت من ٱلقنتين

“Dhe (shembulli i) Merjemes, bijës së Imranit, e cila e ruajti dëlirësinë e saj, kështu që Ne i frymë asaj me anë të engjëllit tonë dhe ajo u besoi fjalëve të Zotit të saj dhe shkrimeve të Tij dhe ishte një prej të devotshmëve (të sinqertë). .”

(Sure Et-Tahrim) 

Ajo ishte simbol i pastërtisë dhe dëlirësisë. Allahu s.w.t. e nderoi me statusin e nënës dhe mbi të një nënë për një profet pa u prekur nga një burrë i vetëm. Ishte një sprovë e rëndë për të, por ajo e mori atë me një zemër plot besim dhe këmbëngulje.

Më pas, ajo u akuzua për përfshirje në akte imorale që asnjëherë nuk i kishin kaluar apo nuk i kishin mbetur në mendje, dhe ajo mbeti e vendosur dhe besonte se Allahu do të provonte pafajësinë e saj dhe mirësia do të dilte nga kjo sprovë. E vërtetë, Allahu e vërtetoi pafajësinë e saj me një mrekulli të kryer nga Profeti Isa a.s. kur vërtetoi verbalisht pafajësinë e nënës së tij kur ishte ende foshnjë. 

يَّأٰٓخُتَ هَـٰرُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ ٱمْرَأَ سَوْءٍۢ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا. فَأَشَارَتْ لِلَيْهِ ۖ قَالُوا۟ كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِي ٱلْمَهْدِ صَبِيًّا. قَالَ نِنِّى عَبْدُ ٱللَّهِ أَاتَىٰنِى ٱلْكِتَـٰبَ وَجَعَلَنِى نَبِيًّا

“O motra e Harunit! Babai yt nuk ishte njeri i keq, as nëna jote një grua e pandershme! Por ajo i tregoi foshnjës. Ata thanë: “Si mund të flasim me dikë që është fëmijë në djep?” Ai (fëmija) tha: “Unë jam me të vërtetë rob i Allahut, Ai më ka shpallur dhe më ka bërë profet.”

(Sure Merjem, 19:28-30)

Nga tregimi i Hz. Merjemes, ne shohim se Allahu i sprovon robërit e tij besimtarë jo për t’i turpëruar ata, por për ta ngritur statusin e tyre përtej të kuptuarit njerëzor. Mësojmë gjithashtu se një familje e devotshme që vazhdimisht përpiqet t’u bindet urdhrave të Allahut dhe të mbrojë pastërtinë e shpirtit të tyre në çdo aspekt, sjell bekime jo vetëm për veten e tyre, por edhe për fëmijët e tyre dhe brezat e shumtë që do të vijnë. Hz.Merjem r.a e ruajti pastërtinë dhe dëlirësinë e saj vetëm për Allahun, dhe kur njerëzit e tjerë thoshin të kundërtën, vetë Allahu u vërtetoi atyre se e kishin gabim. Ajo nuk u konsiderua e madhe vetëm sepse ishte nëna e një profeti, ajo vetë u njoh si një grua që e përsosi besimin e saj, ajo na tregoi thelbin e vërtetë të tevakkulit (mbështetja e plotë në Allahun) dhe vendosja e besimit të pandarë tek Allahu në kohët më të vështira.

Për më tepër, Hz. Merjem r.a u titullua ndër femrat më të mira në të dy botët; historia e saj në Kuran është përjetësuar dhe do të lexohej në mënyrë të përsëritur si një shembull i virtytshëm për shumë njerëz deri në fund të kohës. 

Postime të ngashme

%d bloggers like this: