Pse janë të rëndësishme vitaminat?
Ekspertët e ushqimit i quajnë vitaminat dhe mineralet, të çmuara. Mungesa e tyre mund të sjellë një varg sëmundjesh. Ku i gjejmë vitaminat?
Vitamina A: Tek e verdha e vezës, ajka e qumështit, gjalpi, mëlçia, vaji i peshkut, disa fruta (pjepër, zerdeli), perimet jeshile.
Vitamina B1: Mielli i grurit, thekra, misri, arrat, orizi i papërpunuar.
Vitamina B2: Mëlçia, veza, qumështi, perimet me fletë jeshile.
Vitamina B6: Mëlçia e viçit, niseshteja e misrit, bathët e thata, bananet, patatet, gruri.
Vitamina B12: Mëlçia, veshkat, qumështi, mishi, peshku, misri, majaja, soja.
Vitamina C: Specat jeshile, rrepat, spinaqi, lakra, agrumet, domatja, luleshtrydhja, patatja.
Vitamina D: Gjalpi, e verdha e vezës, mëlçia, disa peshq, vaji i peshkut, sardelet me vaj në kuti.
Vitamina E: Vaji i sojës, i misrit dhe i kikirikut, drithërat, perimet me fletë jeshile, arrat, lajthitë, bajamet.
Vitamina K: Lakra dhe lulelakra, spinaqi, soja, thekra.
Hekur: Fasulet, bizelet, thjerrëzat, patatet, angjinaret, perimet jeshile, mëlçia, etj.