13 gjërat që dëmtojnë trurin tuaj

Ashtu si organet e tjera të trupit, truri ynë mund të vuajë nga faktorë të ndryshëm, madje edhe nga ata që nuk janë shumë të qartë.

1. Mungesa e komunikimit
Një studim i kryer në Universitetin e Miçiganit tregoi se edhe 10 minuta komunikim në ditë rrit aftësinë mendore. Nuk është aspak e domosdoshme të dilni dhe të bisedoni me personin e parë që shihni – biseda me një mik apo të afërm në telefon gjithashtu stimulon trurin.

2. Përdorimi i tepërt i sheqerit
Sipas studimit, sasia e madhe e sheqerit ndikon negativisht në faktorin neurotrofik të trurit, i cili është përgjegjës për prodhimin e neuroneve. Në veçanti, ky faktor është shumë i rëndësishëm për forcimin e kujtesës dhe të të mësuarit afatgjatë.

3. Mungesa e aktivitetit mendor
Sipas shkencëtarëve, kulmi i produktivitetit të trurit arrihet në 16-25 vjet, pas së cilës ngadalë bie. Sidoqoftë, një hulumtim i gjerë ka treguar që ushtrimi i rregullt i trurit (leximi, zgjidhja e enigmave) mund të përmirësojë ndjeshëm performancën e tij, madje edhe tek njerëzit që kanë shenjat e para të demencës senile.

4. Shmangia e mëngjesit
Studimet tregojnë se fëmijët që hanë mëngjes rregullisht performojnë shumë më mirë në shkollë, veçanërisht në shkenca. Shmangia e mëngjesit shkakton një ulje të nivelit të glukozës në gjak, e cila, nga ana tjetër, ndikon negativisht në funksionimin e trurit.

5. Ushqimi i shpejtë
Shumë ushqim i shpejtë në dietë dhe ngrënia e vazhdueshme ndikojnë negativisht në lidhjet midis qelizave të trurit dhe, si rezultat, trajnimin dhe formimin e kujtesës afatshkurtër dhe afatgjatë. Përveç kësaj, të ngrënët shumë ushqim të shpejtë mund të shkaktojë depresion.

6. Akullorja
Çdo ushqim i ftohtë, përfshirë akulloren, mund të shkaktojë një dhimbje koke të papritur. Besohet se ushqimi i ftohtë ngushton enët e gjakut. Trupi, duke u përpjekur të parandalojë hipoterminë, dërgon gjak të ngrohtë në tru, i cili, nga ana tjetër, hollon enët e gjakut. Është kjo ndryshim, sipas shkencëtarëve, që shkakton një dhimbje koke.

7. Telefonat celularë
Një studim mbi minjtë zbuloi një lidhje midis kancerit të trurit dhe përdorimit të telefonave celularë. Sidoqoftë, nuk duhet ta hidhni smartfonin tuaj. Në vend të kësaj, mjekët ju këshillojnë të përdorni një altoparlant ose kufje për të folur dhe të mos e vendosni telefonin afër jastëkut ndërsa flini.

8. Mbulimi i kokës gjatë gjumit
Kur flemë duke e mbuluar kokën me një batanije, ulim sasinë e oksigjenit që hyn në trupin tonë, sepse, në këtë rast, duhet të marrim frymë në ajër tashmë të “ricikluar”, i cili është i ngopur me dioksid karboni. Kjo krijon mungesë të oksigjenit për trurin tonë.

9. Dehidratimi
Siç e dini, truri i njeriut është 70-80% ujë. Përveç kësaj, uji është përgjegjës për shpërndarjen e substancave të nevojshme në tru. Truri funksionon në mënyrë më efektive kur nuk i mungon uji.

10. Alkooli
Sipas studiuesve, konsumi i alkoolit shkatërron lidhjet midis qelizave të trurit. Sidoqoftë, ka një lajm të mirë: për ata që ndalojnë pirjen e alkoolit, truri përfundimisht kthehet në normalitet.

11. Duhani
Siç ka treguar një studim, pirja e duhanit çon jo vetëm në kancer, por edhe në një ulje të trashësisë së korteksit cerebral. Dëmtimi i tillë mund të ndikojë ndjeshëm në aftësitë mendore sepse është kjo pjesë e trurit që ndër të tjera është përgjegjëse për të menduar.

12. Mungesa e ushtrimeve
Truri ka nevojë për stërvitje të rregullt. Në një studim, u zbulua se ushtrimet fizike kanë një efekt të dobishëm në kujtesën afatgjatë.

13. Dietat strikte
Rezulton se gjatë një diete të rreptë, nuk është vetëm trupi që po humb peshë. Kërkimet kanë treguar që një kufizim i fortë në ushqim bën që truri të hajë vetë. Kjo është një arsye tjetër për të qenë më të arsyeshëm në përcaktimin e dietës suaj. Mos e shter veten me dieta “të uritura” – thjesht ha mirë.

Postime të ngashme