• August 4, 2020
  1. Home
  2. Shëndeti

Category: Shëndeti

Reduktimi i kripës pakëson dhimbjet e kokës

Reduktimi i kripës pakëson dhimbjet e kokës

Reduktimi i përdorimit të kripës mund të çojë në pakësimin e dhimbjes së kokës në masën 30 %. Në një studim të fundit, u zbulua se njerëzit që e pakësonin kripën në tre gramë në…

Read More
Uji

Uji

Të gjitha proceset e ndërlikuara që ndodhin në organizmin e njeriut, janë të lidhura me praninë e ujit. Uji shërben për tretjen e lëndëve ushqimore, për nxjerrjen e lëndëve të dëmshme nga organizmi, etj. Qelizat…

Read More
Vullnetarët gëzojnë shëndet më të mirë se të tjerët

Vullnetarët gëzojnë shëndet më të mirë se të tjerët

Sipas një studimi të kohëve të fundit, puna vullnetare është e dobishme për zemrën, edhe pse personi mund të jetë i shtyrë në moshë. Studimi u krye me 106 adoleshentë nga Kanadaja dhe rezultatet e…

Read More
Si të kujdesemi për fëmijët kur janë me grip?

Si të kujdesemi për fëmijët kur janë me grip?

Gripi është një sëmundje ngjitëse. Virusi gjendet kudo dhe të gjithë mund të preken. Ai hyn në trupin e njeriut përmes rrugëve të frymëmarrjes. Mundësi më të madhe përhapjeje ka në vendet ku kontaktet janë…

Read More
Çfarë ndodh pas infarktit në zemër?

Çfarë ndodh pas infarktit në zemër?

Kurani i kushton vëmendje edhe stabilitetit emocional, saqë kur ta ushtrojmë, ndihemi të gëzuar, të lumtur, të hareshëm, çfarë tregon qëndrueshmërinë dhe rehatinë emocionale. Jeta ka shumë telashe, por pavarësisht prej tyre, kur ta shquajmë…

Read More
Frenimi ose kontrollimi i mendimeve stresuese

Frenimi ose kontrollimi i mendimeve stresuese

Shpeshherë, kur ndodhemi në gjendje stresi, menjëherë goditemi nga një breshëri mendimesh shqetësuese që përsëriten e përsëriten vazhdimisht. Ekzistojnë disa teknika për t’i penguar ose kontrolluar këto mendime negative. Ja disa prej tyre: -Ndalimi i…

Read More
Shkaqet kryesore të problemeve të zemrës

Shkaqet kryesore të problemeve të zemrës

Sëmundjet e zemrës dhe goditjet cerebrale janë më vdekjeprurëset në botë, duke shkaktuar 17.5 milion vdekje në vit. Federata Botërore e Zemrës ka bërë të ditur se këto sëmundje lidhen me gjendjen ekonomike. Studimet tregojnë…

Read More
Vrapimi, ilaç i vërtetë

Vrapimi, ilaç i vërtetë

Nëse vraponi tri herë në javë për një orë të plotë apo këtë e bëni çdo ditë, keni investuar shumë te shëndeti juaj. Vrapimi i bën mirë zemrës sepse përmirëson qarkullimin e gjakut. Gjatë ushtrimit…

Read More
Higjiena e gojës

Higjiena e gojës

Nuk thuhet kot se dhëmbët e shëndoshë, ruajnë trupin e shëndoshë. Pastrimi i dhëmbëve duhet bërë pas çdo ngrënie  (2 deri në 3 herë në ditë), sidomos para gjumit. Përdorni gjithmonë pastë me shumë fluor…

Read More
Uji, pija më e shëndetshme

Uji, pija më e shëndetshme

Pa ujë nuk ka jetë! Në organizmin e njeriut të gjitha proceset fiziologjike të metabolizmit të lëndëve, realizohen vetëm në prezencë të ujit, që në shumicën e indeve përbën 70-85% të peshës. Ai gjithashtu shërben…

Read More