Qumështi

Qumështi konsiderohet si substancë e thjeshtë që përmban përzierjen e pjesëve natyrore të tri substancave; ujit, yndyrës dhe djathit. Djathi e furnizon trupin plotësisht dhe ka sasi të mëdha proteinash, antitrupa dhe kalcium.

Ndërsa yndyra në qumësht lejon një thithje më të madhe të substancave yndyrore të tretshme dhe ushqyese në qarkullimin e gjakut nga zorrët, kurse natyra e ujit në qumësht ndihmon punën e zorrëve dhe krijon lagështi në të gjithë trupin.

Qumështi i mirë ka ngjyrë të bardhë dhe të ndritshme. Ka aromë të këndshme, shije të mirë, ëmbëlsi të rafinuar dhe substanca yndyrore të rafinuara.

Pirja e qumështit me mjaltë pastron të thatët e brendshëm që shkaktohen nga sekrecionet e gëlbazës së trupit. Qumështi, kur pihet me sheqer, zbukuron ngjyrën e lëkurës.

Postime të ngashme