Mrekullitë brenda trupit tonë gjatë agjërimit

Agjërimi ka efekte kaq të bukura në trup, saqë trupi pret Ramazanin në mënyrë që të mbledhë ato dhurata shëndetësore. Për shembull, sistemi i tretjes, i cili fillon të funksionojë sapo lind njeriu dhe fillon të thithë gjirin e nënës së tij me gojën e tij, mund të pushojë në Ramazan. Megjithëse është pranuar që edhe një makinë duhet të pësojë mirëmbajtje periodike në intervale të caktuara, si mund të mos pranohet që është e nevojshme që disa nga organet e trupit të njeriut, të cilat fillojnë të punojnë kur lind njeriu, të pushojnë të paktën për një muaj dhe të bëhen më rezistentë ndaj sëmundjeve përmes kësaj mënyre? Asnjëherë nuk është e mundur.

Sot, mjekësia moderne nuk mund ta mohojë faktin e agjërimit. Dr. Henry Lahman trajton pacientët e tij përmes agjërimit në spitalin në Dresden, Saksoninë; nga ana tjetër, thënia e mëposhtme e Dr. Hellmut Lutener na tërheq vëmendjen në këtë pikë: “Agjërimi është mënyra më e natyrshme e shkarkimit të helmit dhe papastërtisë së ruajtur nga trupi për vite me radhë”. Deklarata e mëposhtme e mjekut të njohur arab Harith b. Kalda është shumë domethënëse: “Stomaku është shtëpia e sëmundjeve dhe dieta është hapi i parë i trajtimit”.

Po, sistemi i tretjes praktikisht merr frymë përmes agjërimit. Efekti çudibërës i agjërimit vërehet në mëlçi. Mëlçia, e cila punon gjatë gjithë jetës dhe konsumohet, ka dhjetëra funksione të tjera përveç tretjes. Me marrjen e madje edhe 10 gram ushqim në trup, një barrë e madhe bie mbi mëlçinë në sistemin e tretjes, e cila funksionon si një kompjuter; prandaj, koha e vetme për t’u çlodhur për mëlçinë është koha e agjërimit. Mëlçia, e cila punon për të balancuar lëndët ushqyese që merren dhe ushqimin që digjet, relaksohet gjatë agjërimit në lidhje me ruajtjen e ushqimit. Si rezultat i këtij relaksimi, mëlçia, e cila gjithashtu përgatit globinat, të cilat janë shumë të rëndësishme për trupin, ndihmon në forcimin e sistemit tonë të mbrojtjes.

Edhe stomaku ndikohet pozitivisht nga agjërimi. Stomaku sekretohet me kusht në të gjitha rastet, por acidi nuk grumbullohet gjatë agjërimit megjithëse ka një akumulim të sekretimit kur është i uritur. Ndërsa një person synon të agjërojë, sekretimi i kushtëzuar ndalet; prandaj, sekretimi i acidit ndalet gjithashtu. Kështu, muskujt e stomakut dhe qelizat sekretuese pushojnë gjatë Ramazanit. Ndërsa vëllimi i gjakut zvogëlohet gjatë ditës për shkak të agjërimit, zemra lehtësohet gjithashtu. Meqenëse zvogëlimi i ujit midis qelizave bën që presioni i indeve të ulet, zemra është gjithmonë e rehatshme gjatë agjërimit. Kur mbetjet e ushqimit nuk digjen mirë, enët janë të konsumuara. Kur një person agjëron, i gjithë ushqimi në gjak digjet drejt iftarit (perëndimit të diellit) dhe nuk mbetet më. Kështu, yndyra dhe mbetjet e ngjashme nuk mund të shkaktojnë tkurrje në enë. Si pasojë, një përfitim tjetër i agjërimit është se ai na mbron nga arterioskleroza.

Postime të ngashme

%d bloggers like this: