• August 4, 2020
  1. Home
  2. Mjekësi

Category: Mjekësi

Ç’është anemia?

Ç’është anemia?

Anemia nënkupton pakësimin e numrit të rruazave të kuqe të gjakut dhe pakësimin e oksigjenit në gjak dhe në inde, duke favorizuar kështu infeksione të ndryshme. Anemia mund të shkaktohet nga gjakderdhjet e menjëhershme ose…

Read More
Mrekulli brenda trupit të njeriut

Mrekulli brenda trupit të njeriut

Organi më i madh në trupin e njeriut është zorra e vogël. Edhe pse quhet nga anglezët small intestitur, është katër herë më e gjatë se gjatësia mesatare e një njeriu të rritur. Zemra e…

Read More
Astma, shkaqet e sëmundjes që na merr frymën

Astma, shkaqet e sëmundjes që na merr frymën

Astma është një sëmundje që ka marrë shtrirje të gjerë në dekadat e fundit, veçanërisht në vendet e zhvilluara dhe eskpertët ende nuk ia kanë dalë të përcaktojnë se cilat janë shkaqet e kësaj rritjeje.…

Read More
Kontrolli i zemërimit shpëton jetën

Kontrolli i zemërimit shpëton jetën

Kërkimet e reja tregojnë se zemërimi prish qëndrueshmërinë e valëve elektrike të zemrës, gjë që mund të shkaktojë çrregullim të ritmit të saj. Shkencëtarët pranë universitetit Yale morën në shqyrtim 62 pacientë që përdornin pejsmejkër.…

Read More
Aktiviteti fizik parandalon depresionin

Aktiviteti fizik parandalon depresionin

Të gjithë ata që merren me sport ndiejnë përfitimet e aktivitetit fizik nëpërmjet një forme më të mirë dhe energjive të shtuara në aktivitetin e përditshëm. Megjithatë, një studim i Universitetit të Torontos zbuloi se…

Read More
Disa këshilla të vlefshme për shëndetin

Disa këshilla të vlefshme për shëndetin

Të bëni një jetë të qetë familjare; Nuk duhet të nevrikoseni për gjëra të vogla; Të mbani pastër trupin, veshjet dhe ushqimet; Të qëndroni larg përdorimit të duhanit, pijeve alkoolike dhe drogës; Duhet të ecni…

Read More
Cilat janë dëmet e ushqimit të tepërt?

Cilat janë dëmet e ushqimit të tepërt?

Shkaku kryesor i shumë sëmundjeve, përveç aksidenteve është ushqimi i tepërt dhe helmimi nga ushqimet e tepruara. Ushqimet e mbledhura në trup nga ngrënia e tepërt, e lodhin njeriun. Siç dihet, këto lëndë të tepërta,…

Read More
Stresi dhe disa këshilla për ta luftuar atë

Stresi dhe disa këshilla për ta luftuar atë

Stresi është një gjendje e veçantë që krijohet te njeriu pas një ngacmimi të jashtëm apo një tensioni të krijuar nga faktorë të ndryshëm. Kur stresi krijohet si pasojë e tensionit për të arritur diçka…

Read More
Këshilla për shëndetin

Këshilla për shëndetin

Gripi është një sëmundje virusale mjaft e përhapur. Virusi i gripit gjendet në çdo vend dhe të gjithë mund të preken prej tij. Më tepër nga gripi sëmuren fëmijët dhe të rinjtë, por ai është…

Read More
Disa udhëzime për një dietë të shëndetshme

Disa udhëzime për një dietë të shëndetshme

Yndyrnat janë bazë në shumë procese të organizmit dhe janë një formë e përqendruar e energjisë. Por marrja e tepruar e yndyrnave, mund të çojë në dhjamosje. Mishi, gjalpi, dhjamërat e kafshëve kanë yndyrna të…

Read More