Lutja kur frikësohesh në gjumë dhe ndjen vetmi

Profeti a.s këshillonte leximin e këtyre lutjeve kur dikush frikësohej në gjumë, ose ndjen vetmi:

أَعُــوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّـةِ مِــنْ غَـضَــبِـــهِ وَعِقَابِهِ وَشَــرِّ عِبَـادِهِ وَمِـنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَنْ يَحْضُرُونِي

“Kërkoj mbrojte me fjalët e plota të Allahut nga dënimi dhe hidhërimi i Tij; nga të këqijat e robërve të Tij dhe nga ngacmimet e Shejtanit.”

 أَعُــوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّـآمَّاتِ الَّتِي لاَ يُجَاوِزُهُنَّ بَـــرٌّ وَلاَ فَـــاجِـــرٌ مِنْ شَــرِّ مَا يَنْزِلُ مِنَ السَّمَآءِ وَمَا يَعْرُجُ فِيهَا وَمِنْ شَــرِّ مَا ذَرَأَ فِي الْأَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمِنْ شَـــرِّ فِـتَــنِ اللَّـيْــلِ وَفِــتَــنِ الـنَّـهَـارِ وَمِنْ شَرِّ طَوَارِقِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ إِلاَّ طَارِقاً يَـطْـرُقُ بِـخَـيْـرٍ يَـــا رَحْمٰنُ

“Kërkoj mbrojte me fjalët e plota të Allahut nga e keqa  e gjërave të cilat zbresin nga qielli dhe ngjiten në të, nga krijesat të cilat janë krijuar në tokë dhe ato që dalin prej saj, nga sprovat e natës dhe të ditës, përveç atyre që janë  të dobishme, nga të këqijat e ndodhive të natës dhe të ditës, o I Mëshirshëm!”

 اَللَّهُمَّ رَبَّ السَّمٰوَاتِ السَّبْعِ وَمَآ أَظَلَّتْ وَرَبَّ الْأَرَضِينَ وَمَآ أَقَلَّتْ وَرَبَّ الشَّيَاطِينِ وَمَآ أَضَلَّتْ كُنْ لِي جَاراً مِنْ شَرِّ خَلْقِكَ أَجْمَعِينَ أَنْ يَفْرُطَ عَلَيَّ أَحَدٌ مِنْهُمْ وَأَنْ يَطْغَى، عَزَّ جَارُكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَجَلَّ ثَنَآؤُكَ وَلآَ إِلٰهَ غَيْرُكَ وَلآَ إِلٰهَ إِلآَّ أَنْتَ.

O Zot, Zoti i shtatë qievje dhe çfarë ata zënë në hije, Zoti i tokës dhe çfarë ajo mban, Zoti i shejtanëve dhe atyre çfarë ata kanë devijuar, më mbro mua nga të këqijat e të gjitha krijesave, ashpërsisë së tyre ndaj meje dhe mundësisë për të më bërë padrejtësi. Ai i cili të mbështet Ty është i nderuar, i begatë është emri Yt, e lartë është Lavdia Jote, nuk ka zot tjetër veç Teje dhe nuk ka të adhuruar me të drejtë veç Teje.”

 اَللَّهُمَّ غَارَتِ النُّجُومُ وَهَدَأَتِ الْعُيُونُ وَأَنْتَ حَيٌّ قَيُّومٌ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ أَهْدِئْ لَيْلِي وَأَنِمْ عَيْنِي.

(كان عبد اللهِ بن عمرو بن العاص يلقنها من عقل من ولده، ومن لم يعقل منهم يكتبها له في صَكّ ثم يعلقها في عنقه)

 “ O Zoti im, yjet perënduan dhe humbën, sytë u mbyllën për gjumë, Ti je i Gjalli dhe i Qëndrueshmi  i përjetshëm, i Cili nuk dremit dhe as nuk fle kurrë, O i Gjalli dhe i Qëndrueshmi  i përjetshëm bëje natën qetësi dhe jepi gjumë syve të mi!”

(Abdullah b. Amr b. As (r.a) këtë lutje ja mësonte çdo fëmije që kishte arritur pjekurinë, kurse atyre që ishin të vegjël, ja shkruante në një letër dhe ja varte në qafë.)

Postime të ngashme