Kur’ani dhe shkenca: Lënda e oksitisinit

“Ndërsa dhimbjet e lindjes e çuan te trungu (Merjemin) i një hurme. Ajo tha: Ah sikur të kisha vdekur përpara kësaj dhe të isha harruar. Pastaj një zë poshtë saj i thirri: -Mos u pikëllo! Zoti yt ka siguruar për ty një çurg uji aty poshtë teje. Dhe shkunde trupin e hurmës nga ti, do të lëshojmë mbi ty hurma të freskëta e të pjekura. Kështu që ha e pi e ji e kënaqur.” (Merjem/23-26)

Përse hurma të njoma? Në studimin më të fundit për hurmat e njoma, thuhet kështu: tek hurma gjendet një lëndë e ngjashme me Oksitosinën që ndalon rrjedhjen. Sepse është një lëndë zbutëse. Është bërë e njohur tashmë nga mjekësia se frutat zbutës, për nga ana e pastrimit të zorrëve të trasha, lehtësojnë fazën e lindjes.

Profeti ynë i nderuar, në një hadith i këshillon grave shtatzëna të hanë hurma. Ashtu siç dihet edhe sot, lënda e oksitosinit lehtëson lindjen dhe shton prodhimin e qumështit.

Postime të ngashme

%d bloggers like this: