Kur’ani dhe shkenca: Frymëzimi që u vjen bletëve

“Dhe Zoti yt edhe bletën duke i thënë: “Ndërtoji shtëpitë e tua në male, në pemë dhe ndërtimet e njerëzve. Pastaj hani nga çdo lloj fruti dhe ndiqni rrugët që Zoti juaj ua bëri të lehtë për ju.” (Nahl/68-69)

Bletët e vogla të sapoardhura në jetë arrijnë të fluturojnë një ditë të tërë pa humbur orientimin e tyre dhe kthehen me shtysën hyjnore përsëri në kosheren e tyre.

Hojet dhe qelizat që bëjnë bletët janë të mbuluara me një kapak në formë gjashtëkëndore. Kjo formë gjashtëkëndore bën më të lehtë hyrjen e bletëve brenda saj. Nëse hojet do të ishin në formë rrethore, mes qelizave do të humbte shumë mjaltë. Ndërkohë që në sajë të formave gjashtëkëndore hojet puthiten mirë me njëra-tjetrën pa lënë hapësirë. Për këtë çështje janë bërë studime për formën më të përkryer dhe është pranuar dhe gjetur forma gjashtëkëndore si më e mira prej tyre.

Postime të ngashme

%d bloggers like this: