• August 10, 2020
  1. Home
  2. Artikuj

Category: Histori

Universiteti i Al-Kajravinëve, më i vjetri në botë, i ndërtuar nga një grua

Universiteti i Al-Kajravinëve, më i vjetri në botë, i ndërtuar nga një grua

Ekspertë të historisë islame e kanë konsideruar universitetin e Kajravinëve, në qytetin Fez të Marokut, si universitetin më të lashtë në botë. Veç kësaj, universiteti njihet për rolin e tij ekonomik, shkencor, politik dhe civilizues,…

Read More
Buzëqeshja e fundit e Profetit (a.s)

Buzëqeshja e fundit e Profetit (a.s)

Enes b. Maliku tregon: Ebu Bekri priu namazin e një xhenazeje gjatë kohës që Profeti (a.s) u sëmur. Të hënën, ndërsa besimtarët u rreshtuan për t’u falur, Profeti hapi perden e dhomës së tij dhe…

Read More
GJËRAT QË JANË TË PAPËLQYERA GJATË AGJËRIMIT

GJËRAT QË JANË TË PAPËLQYERA GJATË AGJËRIMIT

– Përdorimi i brushës së dhëmbëve ose i misvakut në parim është punë e lavdërueshme, por gjatë kohës së agjërimit është mekruh – e papëlqyeshme, ngase, në qoftë se misvaku është i lagur, uji mund…

Read More
Trokit pareshtur tek ajo derë..

Trokit pareshtur tek ajo derë..

Trokit pareshtur tek ajo derë.. Një njeri i ditur për vite me radhë u jepte nxënësve mësime për besimin e drejtë. Dhe me të vërtetë i udhëzonte. Dhe në atë mënyrë saqë arrijnë të shohin…

Read More
Nuk i kujtohet as surja Fatiha…

Nuk i kujtohet as surja Fatiha…

Është treguar në historinë Islame për një njeri të mirë, i cili ishte nisur për në Qabe. Dikush e ndaloi rrugës dhe i tha: “Nëse do të shkosh në Qabe, eja pas meje se do…

Read More
Ku janë Ebu Bekirët e kohës sonë?

Ku janë Ebu Bekirët e kohës sonë?

Ebu Bekri (r.a) në kohën që ishte caktuar halife, vraponte sa në një pazar në një tjetër, për të siguruar jetën e tij. Ai nuk kishte pranuar që t’i caktohej rrogë për punën që bënte,…

Read More
Histori prekëse – Pazar me një këpucë…

Histori prekëse – Pazar me një këpucë…

Pazar me një këpucë. Shitësi i këpucëve, duke radhitur këpucët në vitrinë vuri re një vogëlush që po e shikonte që nga rruga

Read More
Atëherë, çfarë të shqetëson?

Atëherë, çfarë të shqetëson?

Ibrahim ibn Ed’hemi pa një burrë të shqetësuar dhe e pyeti: “Do të të pyes për tre gjëra, a do të më përgjigjesh?” Ai i tha: -Po. Ibrahimi i tha: “A ka ndonjë gjë në…

Read More
Më sill dikë që të njeh ty

Më sill dikë që të njeh ty

“Ti nuk e njeh me të vërtetë një person, derisa të jetosh me të, të udhëtoni bashkë, apo të bësh tregti me të.” Omer b. Hattabi (r.a) Një person dëshmoi në prani të Omerit (r.a)…

Read More
Ç`është bërë në rrugën e dashurisë për Profetin Muhamed (s.a.s.)? (II)

Ç`është bërë në rrugën e dashurisë për Profetin Muhamed (s.a.s.)? (II)

Kishte prej atyre që ishin dashuruar aq shumë me të dashurin e Allahut (s.a.s), aq sa për të mësuar një hadith nga burimi, kishin shëtitur vise. Xhabir b. Abdullahu (r.a) për të pyetur për  një…

Read More