Etika në Islam

Shoqëritë e të gjitha kohërave kanë funksionuar mbi bazën e një morali dhe etike të caktuar, po ashtu dhe etika apo morali që feja islame na paraqet është nga më të bukurat dhe të vecantat. E kjo sepse kur arrin pranë një muslimani, arrin i sigurt, ulesh dhe flet me besim. 

Ju e dini se ky musliman nuk ju përgojon, nuk tregon për të metat dhe dobësitë tuaja aty-këtu. Ai ju tregon atë që di në fytyrë, ju korrigjon me një gjuhë të butë, nuk ju vë në siklet dhe nuk ju dënon duke folur dhe deklaruar mangësitë dhe gabimet tuaja atje ku nuk jeni. Pra, pse muslimanët kanë moral dhe mirëkuptim kaq të veçantë dhe të bukur?  

 Më lejoni të paraqes dy shembuj në temat e përgojimit, shpifjes dhe kundërshtimit, dhe mund të shihni se çfarë lloj kulture na paraqet feja islame.  

 

Duke e lutur Zotin e tij, Musai (as) thotë: 

Nuk po na e pranoni lutjen për shi që e falim prej muajsh. Zot, pse do të ishte kështu? 

Përgjigja i vjen atij: 

Kjo është arsyeja pse mes jush ka një sinjalizues, një përgojues. 

Hz. Musai (as) pyet menjëherë: 

Zoti im, na bëj të ditur se kush është ai njeri, në mënyrë që ta dëbojmë menjëherë nga ne. 

Përgjigjja e mbushur me paralajmërim e Zotit tonë është shembullore: 

O Musa, nëse të them se kush është ai mashtrues, a nuk do të përgjoja edhe unë? Si mund ta bëj këtë, unë Azimussân,që nuk i kam pëlqyer kurrë “mashtrimet” dhe “përgojimet”? A po shkoj kundër personit? 

Hazreti Musa uli kokën i turpëruar dhe mendoi për të keqen e përgojimit dhe thashethemit tek Allahu. 

Pas një kohe, zbulesa hyjnore vjen përsëri: 

O Musa, ai njeri ka vdekur. Varrimi i tij do të bëhet në një vend të tillë, shkoni dhe bëni varrimin e tij. 

Duke pyetur veten se kush ishte përgojuesi, i cili kishte shkaktuar refuzimin e lutjeve të tyre për ditë të tëra, Musai ia mbath dhe sheh se ka disa varrime që presin përreth, dhe ende nuk dihet se kush është përgojuesi. 

Hazret Musa u lut përsëri: 

O Zot, thotë ai. Përsëri, nuk e dija se kush ishte ai mashtrues në të gjitha këto funerale.  

Këtë herë ai merr sërish përgjigjen shembullore: 

O Musa! Një nga mbiemrat e mi është “Settar”. Domethënë, gabimet e tyre janë të mbuluara. E fsheha nëpër varre mëkatin e tij, për të mbuluar turpin e atij shërbëtori shpifës pranë teje. Kërkoni kot, nuk do të gjeni! As nuk duhet ta gjeni! 

I tillë është morali islam.Shikoni, as Musai (sa) nuk mundi të zbulonte mashtrimin e thashethemeve. Allahu Teala e fshehu në varreza me shfaqjen e mbiemrit Settar.  

 

Postime të ngashme