• August 4, 2020
  1. Home
  2. Enciklopedi

Category: Enciklopedi

Milingona, një insekt i pazakontë

Milingona, një insekt i pazakontë

Shumë prej nesh dinë rreth zgjuarsisë dhe aftësive të bletës, të cilën e gjen vetëm në pyje ose koshere bletërritësish. Por milingonat i gjejmë kudo, në çdo vend, madje edhe në shtëpitë tona. Shkenca bashkëkohore…

Read More
Universiteti i Al-Kajravinëve, më i vjetri në botë, i ndërtuar nga një grua

Universiteti i Al-Kajravinëve, më i vjetri në botë, i ndërtuar nga një grua

Ekspertë të historisë islame e kanë konsideruar universitetin e Kajravinëve, në qytetin Fez të Marokut, si universitetin më të lashtë në botë. Veç kësaj, universiteti njihet për rolin e tij ekonomik, shkencor, politik dhe civilizues,…

Read More
Natyra dhe teknologjia

Natyra dhe teknologjia

Njeriu me aftësitë e tij të dhuruara nga Zoti është në gjendje të zbulojë, të projektojë dhe të prodhojë gjëra nga më të ndryshmet. Këto aftësi të njeriut që i janë dhuruar nga Zoti, qëllon…

Read More
Kush e bën trurin të punojë?

Kush e bën trurin të punojë?

Truri ku ndodhen qendrat e shqisave tona, është vetëm një pjesë mishi që peshon mesatarisht 1,400 gram. Kjo pjesë mishi është e mbrojtur nga kafka, pra një grumbull kockash. Kjo është një mbrojtje e tillë,…

Read More
Krijimi i pemës, një mrekulli e vërtetë

Krijimi i pemës, një mrekulli e vërtetë

Ne shohim pemë çdo ditë dhe kudo… A keni menduar ndonjëherë se si arrin uji në gjethen në majë të degës së një peme të lartë? Ne mund të kemi një kuptim më të qartë…

Read More
Psikologjia e dhimbjes

Psikologjia e dhimbjes

Flet me heshtje, bërtet në qetësi. Vuan nga dhimbjet e sëmundjes, edhe pse i kupton shumë pak simptomat e mjekësisë dhe psikologjisë. Njeriu në momentin e gëzimit jeton në sipërfaqe të jetës, ndërsa në momentin…

Read More
Ylli trokitës

Ylli trokitës

Veshi i njeriut nuk mund të dëgjojë të gjithë tingujt e Universit. Ai dëgjon vetëm gamën e frekuencës së fjalës njerëzore, që mbulon frekuenca midis 250 Hz dhe 3000 Hz.  Njeriu nuk mund të dëgjojë…

Read More
Uji me gaz ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Uji me gaz ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

[metaslider id=174]Një pjesë e njerëzve përveç ujit natyral  përdorin edhe ujin me gaz. Cili është ndryshimi mes tyre? Uji me gaz është njësoj si uji natyral vetëm se ai është i pasur me dioksid karboni.…

Read More
Njeriu nuk mjaftohet du­ke thënë “s’është” për atë që s’e sheh

Njeriu nuk mjaftohet du­ke thënë “s’është” për atë që s’e sheh

Shikimi i njeriut është shumë i kufizuar në raport me ekziste­ncën e përgjithshme. Prandaj njeriu nuk mund të mjaftohet du­ke thënë “s’është” për atë që s’e sheh. Sa shumë gjëra ka që, megjithëse e dimë…

Read More
Medhhebi (Shkolla Juridike) Hanefi

Medhhebi (Shkolla Juridike) Hanefi

Kjo shkollë juridike lidhet me emrin e dijetarit muxhtehid, juristit dhe kolosit, Imam Adhamit, Ebu Hanife En-Nu’man bin Thabit. Ai lindi në vitin 80 H/699 M, në Kufe dhe vdiq në vitin 150 H/767 M.…

Read More