Search Results for: hapa

Brezi pret një dorë shpëtimtare

Brezi ynë është duke përjetuar një prej periudhave më depresive. Braktisja, e cila ka shekuj që vazhdon e pandryshuar dhe fatkeqësitë njëra brenda tjetrës i dhanë të gjitha frytet brenda saj. Teksa shtyhej nën këtë barrë më të rëndë se mali i Kafit, ai qe i papërgatitur nga nëna, apo babai, nga atdheu, apo nga […]Lexo më shumë

Detyrat dhe përgjegjësitë që duhet të ketë kryetari i familjes

Detyrat e kryetarit të familjes a) Masat para lindjes së fëmijës: mjedis banimi, ushqime, veshmbathje, etj. b) Praktikë dhe edukim: vënia e një emri të bukur fëmi­jës, mëkimi me gji, planifikimi i shpenzimeve dhe edukimit sipas moshës dhe veçorive të tjera personale. c) Ndjenja e përgjegjësisë në edukim. d) Të mëdhenjtë e familjes duhet të jenë […]Lexo më shumë

Qëllimi i martesës

Familja nuk është fabrikë e prodhimit të fëmijëve, siç e mendojnë disa autorë. Familja është pjesa më jetësore e sho­qërisë dhe embrioni i parë i çdo kombi. Për rrjedhojë, ajo s’ë­shtë as inkubator, as mjet për të këna­qur dëshirat trupore që ka çdokush. Fa­milja është një institucion i shenjtë. Kurse vija më e shquar e […]Lexo më shumë

Myslimanët dhe problemet e parashtruara prej shkencës moderne

Çdo ditë që kalon, shkenca moderne hedh nga një hap tjetër drejt progresit. Disa prej myslimanëve trullosen prej këtyre hapave. Për shembull, ekziston një lloj habie për faktin se si është e mundur të ekzistojnë klinika të spermës që i mundësojnë një gruaje të ketë fëmijë pa baba të njohur, ose rreth përpjekjeve për të […]Lexo më shumë

Drejt botës sonë

Në epoka të ndryshme, në pjesë të ndryshme të botës, shumë njerëz kanë dalë me tezën e reformimit dhe rindërtimit nën emra dhe tituj të ndryshëm. Pretendime të tilla kanë qenë gjithmonë kontradiktore, me një përjashtim i cili përqafon gjithë krijimin, realitetin e fshehur që gjendet pas tij, njerëzimin dhe jetën. Kjo është pa dyshim […]Lexo më shumë

Pendesa, eliksir që ç’rrënjos çdo nismë të keqeje

  Në fakt, çdo njeri duhet të tregojë kujdes të veçantë për të ndaluarën përpara se të hedhë hapa në të. Kësodore, ai duhet të përpiqet që t’i formojë vetes në ambient të pastër, ku të mos bjerë dot në mëkat, madje duhet të largohet prej vendeve që janë të hapura ndaj mëkatit, njësoj siç […]Lexo më shumë

Njeriu i ekuilibruar

Dëshmia e mirë është thuajse si një dua dhe Allahu i Madhëruar, për arsye të mendimit të mirë të besimtarëve për dikë, e fal atë njeri. Mirëpo, siç është sqaruar më herët, në këtë çështje duhet ruajtur kufiri dhe nuk duhen dhënë garanci të tepruara për njerëzit, sepse në një tjetër hadith, kur dikush tha […]Lexo më shumë

Meditimi, rruga ndriçuese e besimit në Zot 

Të medituarit rreth krijesave të Zotit, është një ritual që largon preokupimet dhe shqetësimet, sepse pas kësaj, njeriu e ndjen se kjo botë, me gjithë hallet e saj, është shumë e vogël në krahasim me universin, e ndjen se problemet dhe vuajtjet janë shumë të vogla në krahasim me madhështinë e universit dhe të Krijuesit. […]Lexo më shumë